Przepis na Whisky Smash
Whisky Smash – przepis na kobiecy drink z whisky
Whisky to rodzaj alkoholu znany głównie ze swojego intensywnego smaku. Choć rzeczywiście ceniony za swoje kompleksowe nuty, jest on także wspaniałym kompanem koktajli. Osoby, które nie przepadają za intensywnym posmakiem alkoholu wciąż mogą cieszyć się zestawieniem burbonu w harmonijnej równowadze z doskonale dobranymi składnikami takimi jak mięta czy cytryna. Składniki te stanowią podstawę Whisky Smash – kobiecego drinka z whisky, który doskonale nada się na wiele różnych okazji.
Składniki:
- 3 plastry cytryny,
- 60 ml bourbonu,
- 15 ml syropu cukrowego,
- 4-6 liści mięty,
- kostki lodu.u
Whisky Smash – kobiecy drink z whisky z XIX wieku
Pierwszej wzmianki o Whisky Smash można doszukać się w książce z przepisami barmańskimi wydanej w 1887 roku. Co ciekawe, jest to kuzyn jeszcze starszego koktajlu pochodzącego z XVIII wieku o nazwie mint julep. Whisky Smash stanowi doskonałe połączenie swojego miętowego kuzyna i klasycznego soura. Całość jest wspaniale zbalansowana i oferuje złożone wrażenia smakowe, które mogą przypaść do gustu zarówno miłośnikom whisky, jak i osobom preferującym orzeźwiające, cytrusowe napoje. To doskonały koktajl na letnie przyjęcia lub wieczorne spotkania.
Orzeźwiający i aromatyczny koktajl z nutą cytrusów i mięty
Whiskey Smash to orzeźwiający i aromatyczny kobiecy drink z whisky, który łączy w sobie intensywny smak tego trunku z kwaśną nutą soku z cytryny oraz świeżością mięty. Dzięki kombinacji tych składników koktajl jest równocześnie mocny i przyjemnie owocowy. Sekretem wyjątkowego smaku tego kobiecego drinka z whisky jest dokładne rozbicie ćwiartek cytryny za pomocą muddlera. W ten sposób uwalnia się nie tylko ich soki, ale także olejki znajdujące się w skórce. Efektem jest bogatszy smak w połączeniu z whisky i cukrem.
Sposób przygotowania:
- Umieść plastry cytryny w shakerze i rozgnieć za pomocą muddlera.
- Dodaj bourbon, syrop cukrowy, liście mięty i lód.
- Wstrząśnij aż całość będzie dobrze schłodzona.
- Przecedź podwójnie do szklanki.
- Udekoruj gałązką mięty.