Przepis na Raspberry Whisky
Szukasz letniej wariacji klasycznego koktajlu z amerykańską whisky? Zapoznaj się z naszą wersją! Maliny to słodkie owoce kojarzone z ciepłymi, słonecznymi dniami. Doskonale komponują się z kwasowością charakterystyczną dla wysoce popularnego drinka z rodziny sour. Raspberry whisky to wariacja, która oprócz soku z cytryny i syropu cukrowego zawiera w sobie dodatek w postaci soku malinowego. Sprawia on, że drink jest lżejszy i słodszy – idealny dla miłośników przyjemnych, owocowych rozwiązań. Po dodaniu kilku kostek lodu będzie nadawał się doskonale na wszelkiego rodzaju imprezy i spotkania towarzyskie, wprawiając gości w pogodny nastrój.
Raspberry Whisky – przepis na drink
Składniki:
- 50 ml bourbonu np. Jim Beam (rodzaj amerykańskiej whisky, ale może być dowolna)
- 50 ml soku z malin (garść malin świeżych lub mrożonych)
- 35 ml soku z cytryny (1 mała cytryna)
- 25 gr cukru (2 łyżki cukru)
Przepis na raspberry whisky – nowa odsłona klasyki
Sour to rodzaj drinków, które odznaczają się wyjątkową prostotą. Do ich wykonania potrzebna jest minimalna ilość składników, dzięki czemu w łatwy i szybki sposób można je przygotować w domu. Jednak zważywszy na prostotę i brak kompleksowych nut smakowych, bardzo powszechnym zabiegiem jest wzbogacanie takiego drinka o unikatowe walory smakowe, które dodają mu nieco oryginalności. Przepis na raspberry whisky nadaje temu ponadczasowemu klasykowi rozkoszną owocową słodycz, dzięki czemu zyskuje on nowy, nieco przystępniejszy charakter. Zachęcamy do wypróbowania naszej odpowiedzi na nieco słodszą wersję tego ulubionego przez wiele osób koktajlu!
Sposób przygotowania:
Raspberry Whisky to wariacja drinka Whisky Sour z dodatkiem soku malinowego, co sprawia, że drink jest lżejszy i słodszy.
1. Do drinka polecamy niską szklankę typu Whisky, którą dobrze jest schłodzić przed przygotowaniem drinka. Można to zrobić wstawiając ją do zamrażarki lub wypełniając ją lodem na kilka minut.
2. Garść malin delikatnie umyj pod bieżącą wodą, a następnie wrzuć do rondelka i przysyp 2 łyżkami cukru. Całość ugniataj przez chwilę łyżką, aż maliny puszczą sok i powstanie papka. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając ok. 10 min. Po tym czasie przecedź sok do shakera przez gęste sitko, tak by na sitku zostały pestki.
3. Wyciśnij sok z cytryny za pomocą wyciskacza lub ręcznie i wlej do shakera. Dodaj 50 ml whisky lub bourbonu za pomocą miarki barmańskiej lub kieliszka do wódki i również przelej do shakera (może być też zwykły słoik) z paroma kostkami lodu.
4. Dokładnie wymieszaj wstrząsając energicznymi ruchami przez około 10 sekund. Przelej drinka przez sitko do szklanki wypełnionej paroma kostkami lodu.
5. Jako dekoracji użyj plastra cytryny. Cytrynę najlepiej przekroić w poprzek ostrym nożem, w ten sposób będzie miała ładny kształt.