Przepis na Mango Daiquiri
Daiquiri to doskonale znany koktajl, który swoją nazwę zawdzięcza małej kubańskiej wiosce położonej niedaleko miasta Santiago de Cuba. To właśnie tam amerykański inżynier górnictwa Jennings Cox (najprawdopodobniej) stworzył ten koktajl. Połączenie rumu, limonki i cukru szybko zyskało ogromne uznanie nie tylko na Kubie, ale także w innych częściach świata. Na przestrzeni lat daiquiri zyskało miano klasyka, stanowiąc ulubioną miksturę wielu osób, w tym także osobistości takich jak Ernest Hemingway czy J.F. Kennediego.
Drink z sokiem mango – orzeźwiająco-słodka wersja daiquiri
Klasyczne daiquiri to drink, który zachwyca swoją prostotą. W jego tradycyjnym składzie znajdują się tylko trzy składniki – biały rum, cukier i sok z limonki. Nic dziwnego więc, że miłośnicy kompleksowych smaków wykorzystują ten klasyk jako bazę do tworzenia różnorodnych wariancji. Popularnymi dodatkami stały się m.in. truskawki, banany czy inne słodkie owoce. My zaprezentujemy orzeźwiająco-słodką wersję tego drinku z sokiem mango. Nasza propozycja daiquiri to koktajl zachwycający harmonijną kompozycją nut smakowych. Orzeźwiający i soczysty, o intensywnym smaku mango doskonale sprawdzi się dla miłośników owocowych napojów alkoholowych. Smakuje słodko i tropikalnie, z delikatnie wyczuwalną kwasowością limonki. Drink z sokiem mango jest jednocześnie słodki i orzeźwiający, co sprawia, że jest doskonałym napojem na gorący dzień.
Drink z sokiem mango – z lodem, bez a może frappé?
Różnorodność w przygotowaniu daiquiri przejawia się nie tylko w odmiennych dodatkach, ale nawet i sposobach serwowania. Standardowo drink ten podawany jest bez lodu, w schłodzonym kieliszku koktajlowym. Współcześnie można jednak spotkać się z wieloma innymi wariancjami. Dodanie kostek lodu sprawia, że koktajl jest lżejszy, o nieco bardziej orzeźwiającym charakterze. Latem najczęściej można spotkać odmiany frappé lub frozen. Ta pierwsza podawana jest z kruszonym lodem, druga natomiast – zblendowana do konsystencji slushy. Jeśli chodzi o sposób podania, wybór tak naprawdę zależy od indywidualnych preferencji. W przypadku drinka z sokiem mango najbardziej intensywna w smaku będzie pierwsza wersja, podawana bez lodu.
Składniki:
- Kostki lodu
- 120 ml soku z mango
- 60 ml białego rumu
- 30 ml soku z limonki
- 15 ml syropu cukrowego
- Plasterki mango lub limonki do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Schłódź kieliszki, w których zamierzasz serwować mango daiquiri.
- Do shakera barmańskiego wlej wszystkie składniki. Wsyp też kostki lodu.
- Wstrząsaj zawartością shakera przez kilka sekund.
- Rozlej gotową mieszankę do kieliszków. Koktajl możesz wykończyć dodatkiem plasterka limonki lub mango.