fbpx

Przepis na drink z rumem Painkiller

Painkiller – słoneczny drink z rumem z karaibskim rodowodem

Drinki z rumem zazwyczaj kojarzą się ze słoneczną, piaszczystą plażą, krystalicznie czystą wodą i szumiącymi falami. Ten rodzaj alkoholu jest dziś nieodzownie związany z pięknymi krajobrazami Karaibów. Rajskie wyspy stały się domem nie tylko dla wielu wariantów tego trunku, ale także i licznych inwencji miksologicznych – drinków z rumem odznaczających się charakterystycznymi tropikalnymi smakami. Painkiller to właśnie jeden z nich – po raz pierwszy zadebiutował on w barze znajdującym się na Jost Van Dyke, najmniejszej z czterech głównych wysp Brytyjskich Wysp Dziewiczych.

Szukasz sposobu na proste drinki z rumem, dzięki którym poczujesz się jak na tropikalnej plaży? Ten przepis wykonasz z komfortu własnej kuchni! Painkiller to łatwy do wykonania drink z rumem o złożonym smaku, który – jak sama nazwa wskazuje – pozwoli zapomnieć o wszelkich zmartwieniach zapewniając chwilę błogiej rozkoszy.

Egzotyczny drink z rumu o smaku kokosa, ananasa i pomarańczy

Painkiller to nieco mniej znany, lecz równie lubiany kuzyn kultowej piña colady. Oba koktajle zawierają charakterystyczne składniki nadające im tropikalnego charakteru: słodka śmietanka lub mleczko kokosowe i sok ananasowy. Zarówno piña colada, jak i painkiller bazują na rumie, jednak receptura pierwszego koktajlu nakazuje użycie białego wariantu, natomiast ten drugi tradycyjnie zawiera ciemną wersję. Dzięki niemu zyskuje on złożony, intensywny smak doskonale komponujący się z nutami egzotycznych owoców. Do painkillera dodaje się także sok pomarańczowy oraz opcjonalnie odrobinę cukru brązowego i podaje z kostkami lodu. Całość należy zwieńczyć świeżo startą gałką muszkatołową, która nada całości specyficznego aromatu. Tak podany drink z rumu będzie świetną propozycją dla osób chcących przenieść się myślami na piękną, rajską wyspę.

Składniki:

  • 60 ml rumu ciemnego,
  • 90 ml soku ananasowego,
  • 30 ml soku pomarańczowego,
  • 1 łyżeczka cukru brązowego (opcjonalnie),
  • Kostki lodu,
  • Gałka muszkatołowa do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Schłodź shaker.
  2. Do shakera dodaj rum, sok ananasowy, sok pomarańczowy, mleczko kokosowe i opcjonalnie łyżeczkę cukru brązowego.
  3. Potrząsaj energicznie przez kilka sekund aż do połączenia się składników.
  4. Przelej zawartość shakera do szklanki napełnionej lodem.
  5. Posyp delikatnie gałką muszkatołową.

ODBIERZ RABAT 10% 🎁

Zapisz się do newslettera, podając swój adres adres e-mail, a otrzymasz od nas kod rabatowy w wysokości 10% na swoje pierwsze zamówienie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *