Przepis na drink z rumem Painkiller
Painkiller – słoneczny drink z rumem z karaibskim rodowodem
Drinki z rumem zazwyczaj kojarzą się ze słoneczną, piaszczystą plażą, krystalicznie czystą wodą i szumiącymi falami. Ten rodzaj alkoholu jest dziś nieodzownie związany z pięknymi krajobrazami Karaibów. Rajskie wyspy stały się domem nie tylko dla wielu wariantów tego trunku, ale także i licznych inwencji miksologicznych – drinków z rumem odznaczających się charakterystycznymi tropikalnymi smakami. Painkiller to właśnie jeden z nich – po raz pierwszy zadebiutował on w barze znajdującym się na Jost Van Dyke, najmniejszej z czterech głównych wysp Brytyjskich Wysp Dziewiczych.
Szukasz sposobu na proste drinki z rumem, dzięki którym poczujesz się jak na tropikalnej plaży? Ten przepis wykonasz z komfortu własnej kuchni! Painkiller to łatwy do wykonania drink z rumem o złożonym smaku, który – jak sama nazwa wskazuje – pozwoli zapomnieć o wszelkich zmartwieniach zapewniając chwilę błogiej rozkoszy.
Egzotyczny drink z rumu o smaku kokosa, ananasa i pomarańczy
Painkiller to nieco mniej znany, lecz równie lubiany kuzyn kultowej piña colady. Oba koktajle zawierają charakterystyczne składniki nadające im tropikalnego charakteru: słodka śmietanka lub mleczko kokosowe i sok ananasowy. Zarówno piña colada, jak i painkiller bazują na rumie, jednak receptura pierwszego koktajlu nakazuje użycie białego wariantu, natomiast ten drugi tradycyjnie zawiera ciemną wersję. Dzięki niemu zyskuje on złożony, intensywny smak doskonale komponujący się z nutami egzotycznych owoców. Do painkillera dodaje się także sok pomarańczowy oraz opcjonalnie odrobinę cukru brązowego i podaje z kostkami lodu. Całość należy zwieńczyć świeżo startą gałką muszkatołową, która nada całości specyficznego aromatu. Tak podany drink z rumu będzie świetną propozycją dla osób chcących przenieść się myślami na piękną, rajską wyspę.
Składniki:
- 60 ml rumu ciemnego,
- 90 ml soku ananasowego,
- 30 ml soku pomarańczowego,
- 1 łyżeczka cukru brązowego (opcjonalnie),
- Kostki lodu,
- Gałka muszkatołowa do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Schłodź shaker.
- Do shakera dodaj rum, sok ananasowy, sok pomarańczowy, mleczko kokosowe i opcjonalnie łyżeczkę cukru brązowego.
- Potrząsaj energicznie przez kilka sekund aż do połączenia się składników.
- Przelej zawartość shakera do szklanki napełnionej lodem.
- Posyp delikatnie gałką muszkatołową.