Przepis na Corpse Reviver #2
Czy koktajl może wskrzesić zmarłego? Z pewnością nie. Są jednak takie trunki, które mogą tchnąć w człowieka nowego, imprezowego ducha! Corpse Reviver #2 to klasyczny drink z ginem, który gości w barowych menu już od prawie 200 lat. Poczuj się jak brytyjski dżentelmen i sięgnij po unikatowe połączenie ginu, cytrusowych aromatów i ziołowych nut.
Corpse Reviver – drinki z ginem, które przywracały życie
Pod intrygującą i dość mroczną nazwą Corpse Reviver kryje się cała grupa drinków z ginem, które były serwowane w brytyjskich pubach już w XIX wieku. Pierwsza humorystyczna wzmianka o koktajlu przywracającym zmarłych do życia pojawiła się w satyrycznym piśmie “Punch”. W tekście zalecano, aby syndrom dnia wczorajszego leczyć…mocnym drinkiem. Tak też powstał pierwszy koktajl Corpse Reviver, którego picie zalecano po mocno zakrapianej imprezie. Ten drink z ginem swoje właściwości “wskrzeszające” miał zawdzięczać połączeniu wielu napojów alkoholowych o intensywnych, aczkolwiek słodkich smakach.
Nie bez powodu ta konkretna receptura nosi nazwę Corpse Reviver #2. Na przestrzeni lat przepis na te proste drinki z ginem ulegała bowiem licznym modyfikacjom. Wariant oznaczony numerem 2 stał się tak kultowy, że został on dopisany do listy na listę IBA Official Cocktail. Corpse Reviver #2 to drink z ginem, w którym przenikają się wytrawne nuty wermutu, słodkość Cointreau i gorycz absyntu.
Drinki z Ginem Corpse Reviver #2 – proste i klasyczne
Corpse Reviver #2 to drink z ginem, który jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jedyną przeszkodą w jego przyrządzeniu może okazać się trudna dostępność lub wysoka cena składników. W takiej sytuacji sięgnij po zamienniki poszczególnych trunków. Zamiast Cointreau można użyć popularnego likieru Triple Sec, który jest dostępny w wielu hipermarketach. Z kolei aperitif Lillet Blanc możesz zastąpić dowolnym wytrawnym wermutem, np. Martini Extra Dry. Do przygotowania drinka z ginem Corpse Reviver #2 potrzebujesz jedynie shakera barmańskiego i odpowiednich kieliszków. Ten koktajl możesz zaserwować w naczyniu typu coupe lub tzw. martinówce.
Składniki:
- 30 ml ginu
- 30 ml Cointreau lub innego likieru pomarańczowego
- 30 ml Lillet Blanc lub wytrawnego wermutu
- 30 ml świeżego soku cytrynowego
- kilka kropli absyntu
- kilka kostek lodu
- skórka z pomarańczy
Sposób przygotowania:
- Umieść kostki lodu w shakerze barmańskim i zalej je wszystkimi składnikami koktajlu. Wstrząśnij mieszanką kilka razy.
- Przelej zawartość shakera barmańskiego do kieliszków. Gotowe koktajle możesz przyozdobić sprężynką ze skórki z pomarańczy.