fbpx

Przepis na Corpse Reviver #2

Czy koktajl może wskrzesić zmarłego? Z pewnością nie. Są jednak takie trunki, które mogą tchnąć w człowieka nowego, imprezowego ducha! Corpse Reviver #2 to klasyczny drink z ginem, który gości w barowych menu już od prawie 200 lat. Poczuj się jak brytyjski dżentelmen i sięgnij po unikatowe połączenie ginu, cytrusowych aromatów i ziołowych nut.

Corpse Reviver – drinki z ginem, które przywracały życie

Pod intrygującą i dość mroczną nazwą Corpse Reviver kryje się cała grupa drinków z ginem, które były serwowane w brytyjskich pubach już w XIX wieku. Pierwsza humorystyczna wzmianka o koktajlu przywracającym zmarłych do życia pojawiła się w satyrycznym piśmie “Punch”. W tekście zalecano, aby syndrom dnia wczorajszego leczyć…mocnym drinkiem. Tak też powstał pierwszy koktajl Corpse Reviver, którego picie zalecano po mocno zakrapianej imprezie. Ten drink z ginem swoje właściwości “wskrzeszające” miał zawdzięczać połączeniu wielu napojów alkoholowych o intensywnych, aczkolwiek słodkich smakach.

Nie bez powodu ta konkretna receptura nosi nazwę Corpse Reviver #2. Na przestrzeni lat przepis na te proste drinki z ginem ulegała bowiem licznym modyfikacjom. Wariant oznaczony numerem 2 stał się tak kultowy, że został on dopisany do listy na listę IBA Official Cocktail. Corpse Reviver #2 to drink z ginem, w którym przenikają się wytrawne nuty wermutu, słodkość Cointreau i gorycz absyntu.

Drinki z Ginem Corpse Reviver #2 – proste i klasyczne

Corpse Reviver #2 to drink z ginem, który jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jedyną przeszkodą w jego przyrządzeniu może okazać się trudna dostępność lub wysoka cena składników. W takiej sytuacji sięgnij po zamienniki poszczególnych trunków. Zamiast Cointreau można użyć popularnego likieru Triple Sec, który jest dostępny w wielu hipermarketach. Z kolei aperitif Lillet Blanc możesz zastąpić dowolnym wytrawnym wermutem, np. Martini Extra Dry. Do przygotowania drinka z ginem Corpse Reviver #2 potrzebujesz jedynie shakera barmańskiego i odpowiednich kieliszków. Ten koktajl możesz zaserwować w naczyniu typu coupe lub tzw. martinówce.

Składniki:

  • 30 ml ginu
  • 30 ml Cointreau lub innego likieru pomarańczowego
  • 30 ml Lillet Blanc lub wytrawnego wermutu
  • 30 ml świeżego soku cytrynowego
  • kilka kropli absyntu
  • kilka kostek lodu
  • skórka z pomarańczy

Sposób przygotowania:

  1. Umieść kostki lodu w shakerze barmańskim i zalej je wszystkimi składnikami koktajlu. Wstrząśnij mieszanką kilka razy.
  2. Przelej zawartość shakera barmańskiego do kieliszków. Gotowe koktajle możesz przyozdobić sprężynką ze skórki z pomarańczy.
699,00 2699,00 

ODBIERZ RABAT 10% 🎁

Zapisz się do newslettera, podając swój adres adres e-mail, a otrzymasz od nas kod rabatowy w wysokości 10% na swoje pierwsze zamówienie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *