Kwaśne drinki alkoholowe idealne na lato – 3 przepisy
Lato w pełni, słońce praży, a sezon urlopowy trwa. To ten czas w roku, kiedy nasze podniebienia pragną czegoś orzeźwiającego, a jednocześnie wyrazistego. Jeśli sprawdziłeś już wszystkie słodkie drinki z poprzedniego wpisu, to z pewnością musisz spróbować naszych dzisiejszych propozycji. Dlaczego? Bo łączą w sobie świeżość, wyrazistość i niezapomniane doznania smakowe. Jeśli jesteś ciekaw, jakie kwaśne drinki alkoholowe warto przygotować tego lata, zapraszamy do lektury!
Kwaśne drinki z alkoholem – czyli orzeźwienie z charakterem
Kwaśne drinki alkoholowe to kategoria koktajli, które wyróżniają się specyficznym, wyrazistym smakiem, będącym wynikiem połączenia alkoholu z kwaśnymi składnikami. Zazwyczaj są to soki owocowe, likiery barmańskie i syropy. Kwaskowatość takich koktajli jest balansowana dodatkiem słodkich lub gorzkich składników, np. cukru, toniku lub . W kwaśnych drinkach z alkoholem często można znaleźć także białko z kurzego jajka. Nie tylko tworzy ono efektowną piankę na powierzchni koktajlu, ale też “uspokaja” intensywność wszystkich znajdujących się w nim nut smakowych.
Kwaśne drinki alkoholowe to prawdziwa uczta dla kubków smakowych.Podczas ich picia degustatorzy mogą poczuć prawdziwą eksplozję smaków, która pobudza i orzeźwia jednocześnie. Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, dobrze przyrządzone kwaśne drinki z alkoholem wcale nie palą języka i nie wykrzywiają ust degustatorów w grymasie. Wręcz przeciwnie – kwasowość soków owocowych idealnie komponuje się z różnymi trunkami, tworząc harmonijną kompozycję. Ich dodatek łagodzi ostrość wódki, gasi pikantność tequili, podkreśla słodycz rumu i podbija orzeźwiające nuty likierów. Odpowiednio wyważone kwaśne drinki z rumem, wódką lub innym alkoholem z pewnością przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom.
Kwaśne drinki alkoholowe – przepisy na pyszne koktajle
Kwaśne drinki alkoholowe to doskonała propozycja na letnie dni. Dzięki nim można uciec od upału, jednocześnie ciesząc się wyjątkowymi doznaniami smakowymi. Przygotowaliśmy więc trzy propozycje kwaśnych drinków z alkoholem, które zaskoczą Twoich gości i umilą letnie spotkania z przyjaciółmi na zaciszu balkonu lub tarasu. Z podanych przepisów przygotujesz po jednej porcji danego koktajlu – dlatego pamiętaj, aby pomnożyć ilość składników, jeśli chcesz ich przygotować więcej.
Summer Rye – letni koktajl prosto z Bostonu
Składniki:
- 45 ml żytniej whiskey
- 30 ml soku jabłkowego (najlepiej jednodniowego)
- 25 ml soku z cytryny
- 20 ml likieru z czarnego bzu
- 10 ml syropu cukrowego
- odrobiny szampana
- ćwiartki jabłka
Summer Rye to koktajl, który rzadko można znaleźć w polskich barach. Powoli zyskuje jednak na popularności również w krajach słowiańskich. Summer Rye to propozycja bostońskiego miksologa Willy’ego Shine’a, który już od lat 90 zajmuje się tworzeniem koktajli i uczy tego fachu aspirujących barmanów. Summer Rye – dosłownie “letnie żyto” – to drink inspirowany krajobrazem pola żyta o zachodzie słońca. Za kwaskowatość odpowiada duża ilość soków owocowych, jednak balansuje ją pikantność żytniej whiskey i słodycz syropów.
Sposób przygotowania:
Kwaśne drinki Summer Rye przygotowuje się w shakerze barmańskim. Wystarczy wlać do niego whiskey, soki owocowe, likier z czarnego bzu i syrop cukrowy, a następnie dokładnie wstrząsnąć. Kwaśne drinki Summer Rye serwuje się w kieliszkach do szampana, czyli wysokich i smukłych na długiej nóżce. Umieść w nich kostki lodu, a następnie zalej je przygotowaną mieszanką. Summer Rye wykańcza się odrobiną szampana, który doda koktajlowi lekkości. Na sam koniec pozostaje przyozdobienie kwaśnych drinków jabłkiem. Ćwiartkę można pokroić na drobną kostkę lub umieścić w całości w kieliszku.
Kwaśne drinki Summer Rye to nietypowa propozycja, która dzięki brakowi popularności w Polsce z pewnością zaskoczy gości. Połączenie aromatycznej whiskey, kwaskowatego szampana i soków oraz słodkich syropów świetnie sprawdzi się zwłaszcza latem.
Dark and Stormy – czyli burza w szklance
Składniki:
- 150 ml piwa imbirowego
- 60 ml ciemnego rumu
- 15 ml soku z limonki
- 10 ml syropu cukrowego
- kilka kropli bitteru Angostura
- ćwiartka lub plaster limonki
- kilka kostek lodu
Dark and Stormy to drink, którego recepturę wymyślili marynarze z bermudzkiego Royal Naval Officer’s Club. Pewnego dnia postanowili oni wymieszać lokalny ciemny rum Gosling’s Black Seal z piwem imbirowym. Tak też powstał Dark and Stromy – czyli koktajl, którego kolor przypominał marynarzom burzowe niebo. Chociaż przyjęło się, że do przygotowania tego drinku powinno używać się jedynie Gosling’s Black Seal, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć po tańszą i przystępniejszą alternatywę.
Sposób przygotowania:
Kwaśne drinki z rumem Dark and Stormy serwuje się w wysokiej szklance typu highball. Przyrządzanie koktajlu rozpoczynamy od wrzucenia do naczyń kilku kostek lodu. Szklanki muszą się dobrze schłodzić, dlatego warto włożyć je do lodówki. Następnie do shakera barmańskiego należy wlać kilka kropli bitteru Agnostura i syrop cukrowy oraz dobrze wymieszać. Gotowa mieszanka trafia do szklanek, do których następnie dolewa się piwa imbirowego. Kwaśne drinki Dark and Stromy wykańczamy rumem i ćwiartką limonki. Ważne jest to, aby trunek wlewać ostrożnie i powoli. W ten sposób powstaną dwie warstwy – jedna jaśniejsza, a druga ciemniejsza. Jest to efekt różnicy gęstości płynów, w ramach którego rum opada na dno szklanki. Gotowe kwaśne drinki można wykończyć cząstką lub plastrem limonki.
Dark and Stormy to propozycja dla osób, które lubią kwaśne drinki alkoholowe z nietypowym twistem. Kwaskowatość soku z limonki idealnie przełamuje słodycz ciemnego rumu, syropu cukrowego i piwa imbirowego. Z kolei bitter Agnostura sprawia, że kwaśne drinki alkoholowe Dark and Stormy mają wyjątkowy, ziołowy finisz.
Sea Breeze – kwaśne drinki z wódką z ery disco
Składniki:
- 50 ml wódki
- 100 ml soku żurawinowego
- 75 ml soku pomarańczowego
- kilka kostek lodu
- plasterek limonki lub pomarańczy
Sea Breeze – czyli morska bryza – to jeden z najprostszych kwaśnych drinków z wódką znanych w całej historii barmaństwa. Koktajl ten serwowano w Stanach Zjednoczonych w latach 70 i robił prawdziwą furorę w nowojorskich klubach disco. Co ciekawe, receptura tych kwaśnych drinków ulegała wielokrotnej zmianie. W końcu jednak przyjął się jeden, konkretny przepis – czyli ten bazujący na wódce. Prawdopodobnie wynikało to z faktu, że jest ona stosunkowo tanim alkoholem, którego zakup w dużych ilościach był bardziej opłacalny od ginu lub wermutu.
Sposób przygotowania:
Kwaśne drinki z wódką Sea Breeze przygotowuje się bezpośrednio w szklankach, w których mają być one zaserwowane. Do tego koktajlu idealnie pasują naczynia typu highball lub niskie i pękate do serwowania brandy. Wystarczy umieścić kostki lodu w szklankach, wlać do nich wszystkie składniki, a następnie ostrożnie zamieszać kilka razy. Naczynia można przyozdobić przeciętym wzdłuż promienia plastrem pomarańczy lub limonki.
Kwaśne drinki z wódką Sea Breeze często bywają mylone z popularnym Sex on the Beach. Ten koktajl nie zawiera jednak soku brzoskwiniowego i syropu cukrowego, dzięki czemu kwaśne owocowe nuty są lepiej w nim wyczuwalne. Kwaśne drinki z wódką Sea Breeze mają intensywny, ciemno różowy lub czerwony kolor, dzięki czemu świetnie prezentują się ze słomkami we wzór typu barber pole.