Alkohol na imprezie firmowej
Praca to wyjątkowo specyficzne miejsce, w którym pracownicy spędzają ze sobą po 8 godzin dziennie, jednak potrafią mieć ze sobą bardzo ograniczony kontakt. W związku z tym, pomimo że z tymi osobami spędza się około ⅓ swojego dnia, można mieć wrażenie, że praktycznie się ich nie zna. Aby wprowadzić nieco dobrej atmosfery i zintegrować ze sobą pracowników, firmy co jakiś czas organizują eventy w formie imprez. Bardzo często gości na nich poczęstunek i alkohol. To właśnie wybór tej drugiej kwestii omówimy dzisiaj.
Czy alkohol jest potrzebny na imprezie firmowej?
Większość osób pracujących w jednej firmie jest sobie praktycznie obca. Oznacza to, że może być im ciężko przełamać pierwsze lody i zacząć się integrować. Praca to miejsce pełne profesjonalizmu i mimo wszystko dość formalnej atmosfery, dlatego na pewno z początku wejście w tryb zabawy i rozluźnienia może być trudne. Alkohol z pewnością pomaga zrelaksować się w tych nieco niezręcznych chwilach. Nawet po jednym drinku ludzie chętniej ze sobą rozmawiają i tańczą. Sama jego obecność pomaga uświadomić pracownikom, że nie znajdują się na kolejnym spotkaniu biznesowym.
Alkohol na imprezę firmową – wysoko czy nisko procentowy?
Oczywiście dużo zależy od charakteru imprezy. Jeśli jest to spotkanie w niewielkim gronie organizowane w barze, wówczas głównym wyborem alkoholu na integrację firmową będzie zapewne piwo lub inny trunek serwowany w danym lokalu. W tym przypadku najczęściej pracownicy decydują sami o jego wyborze. Nieco inaczej jest z dużymi bankietami wyprawianymi w salach lub restauracjach. Podczas organizacji takich imprez firma musi zazwyczaj sama zadbać o dostępność wybranych trunków. Zdecydowanie lepiej jest zamiast butelki wódki na każdym stoliku wybrać opcje o niższej zawartości alkoholu. Nie tylko sprawi to, że uczestnicy imprezy nie będą zbyt szybko wchodzić w stan zbyt dużego upojenia, ale taki wybór może także rzutować pozytywnie na wizerunek firmy ze względów estetycznych. Propozycje takie jak wino czy gotowe koktajle prezentują się bardzo elegancko, podkreślając wykwintność spotkania. Doskonale sprawdzą się także podczas sączenia w trakcie serwowanych posiłków.
Drinki na integrację firmową, czyli jak połączyć przyjemne z pożytecznym
Eleganckie koktajle zyskują w świecie biznesowym coraz większe uznanie – głównie na imprezach firmowych. Powód tego jest bardzo jasny: są one smaczne, delikatne i różnorodne. Powoli sączony koktajl trzymany w ręce to wspaniały towarzysz rozmów ze współpracownikami. Jak więc zapewnić uczestnikom imprezy dostęp do tego typu napoju? Pierwszym pomysłem może być zatrudnienie barmanów, którzy będą na bieżąco przygotowywać drinki. Taka opcja ma oczywiście swoje plusy i minusy. Profesjonalni barmani będą umieli przyrządzić różnego rodzaju specyfiki. Niestety wybór ten może wiązać się z długimi kolejkami, co z kolei wpływa negatywnie na zadowolenie uczestników imprezy. Innym sposobem jest zakupienie gotowych już drinków na integrację firmową w dużych pojemnikach. Przygotowane z wysokojakościowych składników będą równie smaczne, co te prosto z baru. Jednakże nalewanie takich koktajli jest bardzo szybkie i wygodne, dzięki czemu nie ma obaw o powstawanie długich kolejek. Gotowe drinki na integrację firmową to także z pewnością korzystniejsza propozycja pod względem finansowym, gdyż nie wymaga ona zatrudnienia dodatkowego personelu.
Alkohol na imprezy firmowe może być dobrym wyborem. Warto więc sięgać po ciekawe, lekkie rozwiązania, które będą promować elegancję i wyniosłość imprezy, jednocześnie zapewniając uczestnikom wspaniałą zabawę.