Drinki w słoikach, czyli sposób na alkohol dla większej ilości osób
Kolorowe drinki łączące w sobie różne ciekawe smaki to niezaprzeczalnie kluczowy element każdej imprezy. O ile w małym gronie obsłużenie wszystkich gości nie sprawia zbyt dużego problemu, tak z coraz to liczniejszym gronem wyznaczony barman może mieć już większy trud. Spędzanie większości wieczoru z shakerem w dłoni, mieszając alkohole, krojąc i wyciskając cytrusy może być niezwykle męczące. Jak zatem zadbać o odpowiednie walory smakowe serwowanych napojów alkoholowych bez konieczności ciągłego przygotowywania koktajli?
Tajniki organizacji samoobsługowego zakątka barmańskiego
Istnieje wiele sposobów na zorganizowanie barmańskiego zakątka na imprezie bez konieczności ciągłego przyrządzania drinków. Jednym z nich jest przygotowanie dużej ilości koktajlu na początku imprezy, tak aby goście mogli samodzielnie się nim częstować. Taka opcja jest nie tylko wygodna, ale również pozwala na zaoszczędzenie czasu i energii gospodarza. Popularnym rozwiązaniem, głównie za granicą jest poncz, czyli mikstura składająca się z wielu składników w tym alkoholu, owoców oraz soku. Jest ona przygotowywana w dużej ilości, tradycyjnie serwowana w charakterystycznych misach. Idea ponczu jest bardzo atrakcyjna, zwłaszcza w przypadku większych imprez takich jak wesela (przeczytaj o tym w naszym wpisie). Miksturę przygotowuje się odpowiednio wcześnie, a podczas wydarzenia każdy z gości może samodzielnie go sobie nalewać. Dzięki temu gospodarz nie musi martwić się o ciągłe przygotowywanie drinków i ponowne napełnianie kieliszków gości.
Ogromną zaletą takiego rozwiązania jest różnorodność. Istnieje wiele wariantów ponczu bazujących na różnorodnych połączeniach smakowych. Zarówno jeśli chodzi o dobór owoców, alkoholi, ziół, jak nawet i przypraw – możliwości są niezliczone. Takie orzeźwiające mikstury można w łatwy sposób dostosować do preferencji gości. Zazwyczaj bazują one na alkoholach wysokoprocentowych takich jak wódka, rum czy gin. Są jednak także koktajle, które przygotowuje się w dużych ilościach bazujące na winie takie jak sangria czy clericot – sprawdź przepis!
Alkohol w słoiku – współczesna estetyka w połączeniu z funkcjonalnością
Standardowo tego typu mikstury podaje się w szklanych dzbankach, czy tak jak wspomniano wyżej – w specjalnych misach. Dziś jednak popularnym rozwiązaniem stały się drinki w słoikach z kranikiem. Są bardzo estetyczne i dodają uroku każdemu przyjęciu – nie tylko w stylu vintage. Można je ozdobić w różnorodny sposób, na przykład umieszczając w nich plasterki owoców, gałązki ziół czy kostki lodu, co sprawia, że stają się również ciekawym elementem dekoracyjnym, zarówno w przypadku większych sal, jak i prywatnych mieszkań.
Alkohol w słoiku to idealne rozwiązanie do serwowania klasycznych drinków i oryginalnych mikstur także ze względów praktycznych. Możliwość dokładnego zamknięcia, co minimalizuje ryzyko rozlania się zawartości. To szczególnie przydatne, gdy przyjęcie odbywa się w plenerze lub gdy wokół panuje dużo ruchu. Dzięki zamknięciu drinki pozostają świeże i aromatyczne przez dłuższy czas, co jest istotne, zwłaszcza gdy impreza trwa wiele godzin. Natomiast wygodny kranik zapewnia możliwość nalania idealnej ilości napoju przez każdego gościa.
Drinki w słoikach na zamówienie – pełna wygoda dla gospodarza
Przygotowywanie takich mikstur dla większej ilości osób łączy się jednak z koniecznością zakupu odpowiednich składników i naczyń. Jeśli ktoś marzy o tym, aby wszystko mieć na gotowe, wystarczy skorzystać z usługi zamówienia koktajli na dowóz przez Internet. Gotowe mikstury zamknięte w szczelnych słoikach dostarczane są pod wskazany przez klienta adres. Wszystko, co trzeba zrobić to wybrać ulubione smaki i wielkości drinków w słoikach! Takie rozwiązanie z pewnością docenią zarówno gospodarze większych imprez, jak i wciąż zabiegani organizatorzy kameralnych posiadówek.
Dzięki tej usłudze można uniknąć stresu związanego z zakupami i przygotowywaniem koktajli, a goście będą mieli możliwość skosztowania różnorodnych alkoholi w słoikach, które zostały starannie przygotowane przez profesjonalnych barmanów. To doskonały sposób na zapewnienie wygody i zadowolenia wszystkim uczestnikom imprezy, bez konieczności ciągłego angażowania się w obsługę baru.